You are hereKészítsünk kerti tavat

Készítsünk kerti tavat

 • strict warning: Only variables should be passed by reference in /home/zoldvila/public_html/sites/all/modules/captcha/captcha.inc on line 61.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/zoldvila/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
 • strict warning: Declaration of views_handler_field::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /home/zoldvila/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_field.inc on line 1148.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/zoldvila/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/zoldvila/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /home/zoldvila/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/zoldvila/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /home/zoldvila/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /home/zoldvila/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/zoldvila/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 136.

By Majercsik László - Posted on 13 április 2011

Kerti tó

A kerti tó létesítést megelőző kérdések:

>>Készítsünk Kerti tavat?<<

>>Telepítsünk Aranyhalat?<<

>>Okozhat gondot az Alga elszaporodása?<<

>>Fűtsük a kerti tavat Télen?<<

>>Világítsuk meg a tavat Este?<<

Kerti tóKészítsünk Kerti tavat?

Természetesen! Azaz csakis természetesen!
Még a kerti tó is mesterséges beavatkozás a környezet természetes életébe, de hát a díszkert létesítés is az, a lényeg, hogy amikor elkészülünk, engedjük át a természetnek!
Felmerül a kérdés, hogy a mesterségesen kialakított élettérnek hol a határa, mennyire avatkozzon be az ember kertje, vagy a tava életébe? A kerti tó kapcsán adódik a kérdés, hogy milyen mértékben ültessünk növényeket, telepítsünk-e halat a tóba. A telepítés megfontolt legyen, vagy tömjük meg növénnyel és állatokkal a tavat? Tegyünk-e azonnal csigát, kagylót bele?

A helyzet az, hogy az ember nem hibázhat nagyot, ha átengedi a kerti tó életterét a természetes fejlődésnek. Idő kérdése és a telepített növények és állatok elfoglalják életterüket és létre jön a természetes egyensúly.

Kerti tó

Ennek az előfeltétele, hogy a tó vízfelszíne ne legyen túl kicsi (minimum 8 m2), a tó mélysége is feleljen meg a kívánalmaknak (minimum 0,8 m és legyen 1 m-nél mélyebb rész is). Végül kapjon elegendő napfényt! Mindezek együttesen alkalmassá teszik a tavat arra, hogy a növényzet fejlődése folytán kialakuljon a természetes flórája. Ehhez sok időre van szükség, persze a természet nem siet. A vizet kedvelő állatok hamar felfedezik a tó közelségét és békák, varangyok egészítik ki a vízi világot. Kedvező esetben vízimadarak is megjelennek a tavacskán.
Bölcs tanács, hogy az ésszerű középutat válasszuk! Tekintsük példaképnek a természetes környezetet és új tavunkba ne tegyünk egzotikus növényeket. Gondolom, új kerti tó tulajdonosként ezt igen nehéz megállni, hiszen gyönyörködni szeretnénk szépségében és büszkélkedni is új tavunk látványával.
Nos ..., javaslom, hogy törekedjünk környezetbe illő tavat létesíteni, amivel kertünk arculatában sem teszünk kárt. A szükséges vízinövényeket vásároljuk erre szakosodott kereskedőnél, aki e célra termeszti és szaporítja a növényeket, melyekkel különféle mikroorganizmusokat is a tavunkba költöztetünk.

Aranyhal ábraTelepítsünk Aranyhalat?


A honos kishalak a tó vizében elrejtőznek, a nagyobb halfajták számára pedig általában szűk egy kerti tó. Ezért hát az aranyhal és a jászkeszeg telepítése javasolt, Aranyhalamelyek a tó felületén hancúroznak és igen szelíddé válnak, ha rendszeresen és előírásszerűen etetjük őket. Azonban nem ajánlott túl sokat telepíteni, mivel a falánk halak tönkre teszik a növényzetet, a bőven adagolt haltáplálék folytán a víz  trágyával telítődik és elkezdődik az algásodás. A tóhoz kapcsolódó örömöknek így hamar vége szakad.
Ha valaki ezek miatt mondana le az aranyhalak telepítéséről, az ne tegye, mivel a következő szabályok betartásával elkerülhető a katasztrófa:

 1. a lehetőségekhez képest kevés halat tegyünk a tóba
 2. ne adagoljunk túl sok ennivalót
 3. a tó természetes tisztulását egészítsük ki erre alkalmas tisztítóberendezéssel.

A természetes tavak vize mozgásban van. A kerti tó vizének mozgása mérsékelt, ezt szivattyúval Vízesésfokozhatjuk, és halak telepítése mellett ez szükséges is. Tehát a legegyszerűbb esetben beállítunk egy szivattyút, amire csatlakoztathatunk egy szökőkút adaptert, vagy egy cső segítségével csobogóhoz is vezethetjük a vizet, így amellett, hogy látványos elemmel gazdagodik a tavunk, a megoldás révén oxigénnel dúsul a víz. A szivattyú kiegészíthető akár utólag is szűrővel, mely mechanikailag, vagy akár biológiailag is folyamatosan tisztítja a vizet.
A csobogó, vagy a szökőkút által keltett pezsgő, habzó vizet a halak különösen kedvelik.
Élvezettel nyüzsögnek a mozgó, Nymphaea alba / Fehér tündérrózsa (tavirózsa)oxigénnel frissített vízben. Azonban az elhelyezésnél figyeljünk arra, hogy a tóba telepített tavirózsáknak nem kedvez, ha állandóan éri őket a permetező víz. A tó tervezésénél gondoljunk rá, és a tavirózsák számára lehetőleg napos és védett részt kell kijelölni, úgy, hogy kellő távolságra legyenek a szökőkúttól.

Algás víz ábraOkozhat gondot az Alga elszaporodása?

A tótulajdonosok legtöbb gondja a zöld, zavaros vízzel kapcsolatos, amit a vízben szabadon lebegő algák okoznak. Ha az algák túlzottan elszaporodnak, a víz  tartósan zavaros lesz, a biológiai egyensúly megbomlik.

A frissen elkészült tó vize hamar leülepszik és a víz tiszta és átlátszó lesz. Rövid idő elmúltával a napfény hatására megindul az algaképződés. A betelepített növények még fejletlenek, oxigénképző hatásuk gyenge, ezért tisztító hatásuk még nem érvényesül. A friss víz tápanyagokban gazdag, a növényzet fejletlensége abban is megnyivánul, hogy a tó még nem árnyékolt, így az algákat a víz felületén folyamatosan éri a nap sugárzása: a buja algaképződéshez minden feltétel adott!

Egy tiszta, növényzettel kellően beültetett tó az algaképződésnek azonban egy ideig sikerrel ellenáll, mert az öntisztulás folyamata újra és újra tisztítja a vizet. A helyzet halak betelepítésével billen át negatív irányba. A kedvelt aranyhalak és a kecses jászkeszegek  előszeretettel túrják fel a tó fenekét. A finom hordalékot felszívják, megforgatják a szájukban, majd kiköpik. A felkavart víz ezáltal állandóan zavaros. A feleslegesen adagolt haleledeltől és a halak ürülékétől megnő a víz tápanyagtartalma, vízben lebegő uszadék keletkezik. Ez és az algák aztán a vizet teljesen átláthatatlanná teszik. Ebben az esetben vízszűrő beszerelése válik indokoltá.

 • A kisebb tavakhoz megfelelőek a mechanikus, szűrőbetétes eszközök, mely betétek (szűrőszivacsok) Szűrőszivacs betét ábrafelűletén rakódnak le az algák és a lebegő szennyeződések. Ezeket telítődésük okán aztán tisztítani kell. Léteznek adalékanyagok, melyek gátolják az algaképződést és hatásuk is megfelelő, mégis azt tanácsolom, hogy az ilyen mesterséges vegyszeres kezelést mellőzzük. Jobb, ha a természet, azaz a tó öntisztuló képességét hagyjuk érvényesülni, mert az így kialakuló egyensúlyi állapot állandósul, míg a vegyszeres kezelés nem vezet az  egyensúly kialakulásáshoz.
 • Különösen hatékonyak a biológiai vízszűrők, amelyek kis méretű tisztítóberendezésként funkcionálnak és vegyszer Biológiai vízszűrő és működésebevitele nélkül is megfelelően végzik a feladatukat. Az ábrán látható módon alulról nyomja be a szivattyú a tó vizét, mely egy nyitott pórusú habosított előszűrőn halad keresztül, aztán a mechanikus szűrőknél is megtalálható szűrőbetét a durva lebegő részeket felfogja. Eddig az előszűrő rész, majd ezután a víz átáramlik a szemcsés szerkezetű, finom szűrőn és innen folyik vissza a tóba, akár egy vízesés, vagy csobogó formájában. A szűrő tetején üzemeltethetünk egy légkeverőt, mely aktívan járul hozzá a víz oxigénnel történő dúsításához.
  A biológiai szűrőben lévő szemcsés szűrőtöltet felszínén egy idő múlva baktériumok milliárdjai telepednek meg, majd a víz áramlásával tápanyagként eljutnak a vízinövényekhez. A mikrorganizmusok folyamatosan fenntartják a nitrogén-körfolyamatot: a növényi részek, az etetési maradványok és a halak ürüléke együttesen nitrátokká alakulnak és a vízinövények tápanyagforrásává válnak. A megtelepedett baktériumok folyamatos vízmozgás esetén 'üzemelnek' kielégítően.

Fűtés ábraFűtsük a kerti tavat Télen?

A fűtés kérdése szintén a halállomány betelepítése után merül fel, ugyanis tény, hogy kemény teleken sokkal több hal pusztuhat el.
A kerti tavak ugyanúgy befagynak, mint a természetes állóvizek. Előfordul, hogy meglehetősen vastag jégréteg képződik a víz felületén, mely hosszabb ideig megmaradhat. Ezért fontos a tó megfelelő mélységének a kialakítása: a jég alatt maradjon elegendő hely a halak számára, valamint férjen el megfelelő mennyiségű növényzet, hogy ezek pótolni tudják a felhasznált oxigént. Egy sekély tó, túlméretezett halállománnyal, kevés oxigénképző növényzettel nem túl hosszú életű vízi életteret biztosít! Ugyanakkor egy nagy méretű és mély tó elegendő, egészséges növényzettel, mérsékelt halállománnyal egy nagyon hideg, hosszú telet is
átvészel állat és növény pusztulás nélkül fűtés mentesen is.

Amennyiben el akarjuk kerülni, hogy a tó teljes felülete befagyjon, létezik egy egyszerű eszköz, melynek van elektromos változata is:

 • Kemény habosított műanyag jegesedésgátló,Befagyásgátló szélsőséges körülmények között is lyukat hagy a jégen, így biztosítva, hogy a tófenéken keletkező mocsárgázok el tudjanak távozni.
 • Az elektromos változatnál egy fűtőcső lóg a szerkezetről a vízbe és rendelkezik elektromos csatlakozással.

Világítás ábraVilágítsuk meg a tavat Este?

A megfelelően telepített tó a kert fő látványossága nemcsak nappal, hanem alkonyatkor és este is! Ha a tavat ízlésesen megvilágítjuk, az egészen különleges hatást tesz az emberre. Fokozható ez, ha különböző színű lámpákat alkalmazunk, és úgy világítjuk meg a szökőkút mozgó vizét. Aki a tó és környékének életét vizsgálja, annak este különleges élményben lehet része, ugyanis a nappal elrejtőző élőlényeket az esti fény előcsalogatja és látványuk új élményt jelent. Esti megvilágításA legtöbb élőlény számára a fény ilyenkor különleges vonzerővel bír. A halak újra és újra kíváncsian úszkálnak a fényforrás körül, az édesvízi rákok elhagyják nappali rejteküket. Békák és varangyok számára bőséges vadászterület a fényben mozgó bogarak sokasága. Azt hiszem a kérdés eldöntött, mindenképpen világítsuk meg tavunkat este és ennek figyelembevételével tervezzük meg a kerti tavat.
Egy jó tanács: a tavak vizét és környékét csak kellő mérséklettel világítsuk ki. Akkor kellemes a fény, ha éppen hogy csak megtöri a sötétet. A túlzásba vitt világítás tönkre teszi a természet báját.

 

>>A díszkertek építményeinek listája<<


Pillantson ide:

A Zöldvilág.infó webes keresője:

GTranslate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Keressen fel a Facebook-on

Napi időjárási fotó

 

Aktuális Holdfázis

 

Időjárás előrejelzés az Időkép-től

Időjárás előrejelzés